30.12.2009 - Silvestrovské sokolétání v Židlochovicích

29.12.2009 - Zakončení sokolnické sezóny Třebusice
26.12.2009 - Svatoštěpánský hon v MS Ostříž Mlázovice
12.12.2009 - Pozvání na hon v honitbě Sklenská
Druhá prosincová sobota již tradičně patří v mém diáři pro hon na Vysočině u pana Šimůnka. Letos se naše řady rozšiřily o dalšího psa, tedy Felínu. I zde pesani dohledávali a přinášeli bažantíky a zajíčky...
5.12.2009 - Hlavní hon v MS Ostříž Mlázovice
Moc hezky zorganizovaný hon nám nabídlo naše domovské srdužení, kam Felína samozřejmě vyrazila po mém boku a Froda jsem opět půjčila tátovi, který si hony se psem opět oblíbil. Oba psi se lovecky vyřádili jak na pernaté, tak i zajíčky si měli možnost přiaportovat, což beru jako náramnou vzácnost v našich honebních podmínkách. O to víc mě těšilo, s jakou chutí a odhodlaností se Fel za postřeleným zajícem pustila a s jakou hrdostí s ním pak přicválala zpět ke mě, ač vážil snad půl její hmotnosti! ;-) Výřad pak čítal 7 zajíců a 235 bažantů, mezi něž patřili i dva kohouti bažanta královského. Tradiční příjemné posezení s mysliveckým soudem nesmělo po hlavním honě chybět! Fotky ale z celého dne stále v rukou nemám :-( Vyvěsím je na Rajče hned jak to půjde.
29.11.2009 - Sokolnické setkání Kravaře
V neděli jsme sice tolik zvěře neměli možnost potkat, ale přesto to byla pěkná slunečná neděle v lovecké atmosféře, kde si psi zařádili, sokolíci vyvětrali a fotografové ostřili... Album je na na Rajčeti.
28.11.2009 - Sokolnické setkání Šilheřovice
Další víkend na Moravě, tentokrát severní, jsme s Felínou strávily v rozlehlé bažantnici Šilhéřovice. Role psa pod sokolem je jasná: vystavit pernatou zvěř a vyčkat na povel "postup" někdy až 15 minut. Felína tuto úlohu zvládá s přehledem a já konečně měla dostatek možností vše zdokumentovat - viz. Rajče.
 
 
22.11.2009 - Sokolnické setkání Těšany
Neděle na Moravě byla lovecky velice úspěšná, sokolíci i psi měli dostatečný prostor a viditelnost předvézt co umí, a tak jsme mohli víkend příjemně zakončit nad debatami z pole :-) Nové obrázky jste jistě již našli na Rajčeti.
 
 "Tlapu na to..."
21.11.2009 - Sokolnické setkání Otnice
Na moravská setkání jsem byla zvědavá, hlavně co se zazvěření týče. Ač celé Čechy byly zaplaveny slunečními paprsky, Morava se zahalila do husté mlhy, tímto bylo skoro nemožné se sokolivitými drvaci lovit. Vyšlo se do terénu až po obědě a tak lovecké zážitky byly pro mě slabší, pro Felínu ale dostatečné ;-) Skromná fotoreportáž na Rajčeti.
 
20.11.2009 - Hon na bažanty Obora
 
Již v září jsme byli pozváni na hon ke kolegovi z vedlejšího MS Obora na bažantí hon o 5 lečích. Za úžasného počasí si Fel i Frodo zalovili a jejich práce byla hlavně ceněna při dohledávkách zhaslých a křídlovaných kusů. Malé Felouš ještě chybí praxe na honech, ale i to brzy zvládne...
14.11.2009 - První hon v MS Ostříž Mlázovice
První hon v našem mysliveckém sdružení byl pro mě letos slavnostní hlavně proto, že svou loveckou premieru u nás měla ne jen moje hamerleska, ale hlavně Felína! Prvně byla zapsána do seznamu mezi lovecky upotřebytelné psy a s pilí a její obvyklou radostí plnila tuto funkci. Froda jsem tentokrát půjčila tátovi, ať si zas po dlouhé době připomene, jak vypadá lov s ohařem :-)
7.11.2009 - Sokolnické setkání Pátek
Další víkend v pořadí "sokollovů" se konal u Poděbrad v honitbách páteckých. Chodíme s Fel už převážně jen se skupinou sokolů, ne že by s orlíky nebyla legrace, ale stavěcí pes je přeci jen více využit při spolupráci se sokolem, než s ostatními dravci... Opět se podařila fotoreportáž na Rajčeti.
25.10.2009 - Sokolnické setkání Dymokury
Po parádním loveckém zážitku z Českého ráje jsme se s Fel v neděli přesunuly do Polabí, kde jsme se opět sokolnicky vyřádily... Nechybí ani fotoreportáž na Rajčeti.
 
:-) 
24.10.2009 - Sokolnické setkání Semínova Lhota
Závěrečné setkání našeho sokolnického střediska je již každoročně v honitbě pod Troskami v Semínově Lhotě. Je to vždy příjemná procházka částí Českého ráje a pro mě o to hezčí, že již lovecky zkušená Felína, mohla spolupracovat pod sokolem Májou a předvedla nádhernou práci, na kterou byla hrdá ona i já :-) Stává se z ní jisto jistě chytrý sokolnický pes, který již rozezná lov s flintou a lov s dravcem! Fel v akci zachycenou objektivem najdete na Rajčeti.
17.10.2009 - Podzimní zkoušky ohařů Brozany nad Ohří
Po mrazivě sněhovém tréninkovém týdnu jsme s Fel jely předvézt, co jsme se od mého návratu do republiky doučily. V těžkých terénech a doslova hrozných povětrnostních podmínkách Felína makala jak nejlépe to umí a srdnatě plnila jednu disciplínu za druhou. Konečný verdikt tedy zněl: Fai Leslie Leven - I.cena, 284 bodů!!! :-) ...a já byla neuvěřitelně hrdá, navíc když k nám po vyhlášení přišel hodčí, který Fel již dříve posuzoval a zamluvil si štěně! Věta, která předčí všechny nasbírané diplomy. Nezapomeňte okouknot fotky na Rajčeti!
 
Na tomto místě bych chtěla s naprostou vážností poděkovat Honzínovi Musilovi, za jeho neuvěřitelnou ochotu, snahu a péči, kterou nám celou výcvikovou sezonu poskytoval a bez kterého bychom nedosáhly tam, kam jsem si na jaře vytyčila!!! HONZO FAKT DÍKY!!! :-)
 
Dnešním datem jsme myslím velice důstojně zakončili zkouškovou sezónu a mě nezbývá nic jiného, než začít stavět vyšší překážky, které nás budou čekat přeskočit příští rok... Jaké to budou, se nechte překvapit. ;-) 
 
Vystavení a zmijí postupování za zvěří Přinášení zajíce z dohledávky Zakončení bažantí vlečky 
11.10.2009 - Memoriál Františka Horela
Hned neděle patřila dalším zkouškám, kde Honza vedl Condora. Bezproblémový průběh lesních disciplín je vidět na Rajčeti a zřejmě netřeba dlouhých komentářů... Condor z Mešínského hájemství - I.cena, 479 bodů, CACT!!! Tímto dnem nám v Čechách přibyl další všestranný chovný Anglický setr - kluci vřele gratuluji! :-)
8.-10.10.2009 - Mezinárodní sokolnické setkání Opočno
Zase po roce jsme participovaly s Feloušem na tradičním sokolnickém setkání na Opočně. Prošly jsme si celé 3 dny lovů s různými skupinami dravců a prožily mnoho fajnových chvil :-) Fotky z akce od šikovných kluků Marka Matuchy a Páva Lučišníka (společně s mými neumělými snímky...) jsou na Rajčeti. Děkuji též Liborovi Votočkovi za sbírku obrázků z loňské sezóny sokollovů, které některé jsou k vidění v sekci Výcvik a jiné aktivity.
 
Foto by Páv Lučištník Odpočinek v terénu :-) 
28.9.2009 - Hon na kachny u hraběte Kolowrata II.
Moc rádi s Frodem jezdíme na hony do Kolowratských honiteb, kde si Frodo parádně zaloví a já sejdu a popovídám se známými. Tentokrát nás doporovázela i Felína, která si prozatím jen tréninkově ozkoušela rybníky v Černíkovicích. Hony jí ještě nepovoluji... Fotky už tradičně na Rajčeti.
 
 
27.9.2009 - Sokolnické setkání ve Starých Smrkovicích
Konečně jsem se taky dostala na jedno z našich sokolnických setkání, organizované Jičínským střediskem. Fel si zas po roce osvěžila jak chodí práce s dravcem a prošli jsme si smrkovickou honitbu s bezva lidmi, za fajn počasí s hezkými loveckými zážitky. Opět je několik foteček na Rajčeti.
 
26.9.2009 - Klubové všetranné zkoušky Ctiněves pod Řípem
 
V roli diváka jsem se zúčastnila všestranných zkoušek ohařů pořádaných naším klubem na Litoměřicku. Několik foteček je na Rajčeti.
25.9.2009 - Hon na kachny u hraběnky Colloredo-Mansfeld II.
Další moc fajn honeček v komorním duchu, jen s devíti střelci, jsme si s Frodem užili na Ledeckém rybníku a v Mochově poslední zářijový pátek. Tentokrát vyšlo i několik obrázků, které už jsou na Rajčeti.
 
Frodo lovec :-) 
 
23.9.2009 - Felína trénuje dál
 
Fel na hony brát ještě nechci, i když samozřejmě může, a tak nadále nachází vyžití při trénincích... Viz YouTube :-) Fotek mám momentálně po skromnu, a tak můžu vřele doporučit naladit Vaše oko u kamaráda, který mi zrovna poslal ochutnávku snímků z letního derby setrů zde. Stojí to opravdu za to! Dále neopomínejte pravidelně kontrolovat nabídku psů a štěňat v sekci Inzerce, kterou průběžně doplňuji!
 
 
21.9.2009 - Hon na kachny u hraběte Kolowrata
Neskutečným zážitkem pro mě byl úvodní hon na kachny v bažantnici Černíkovice v honitbách hraběte Kolowrata. Nádherný slunečný den si střelci i psi užili dosytosti na 556 kachnách na výřadě. Ale co mě doslova dojímá, je pohled na vášnivě pracujícího a spolehlivého ohaře, který se svou loveckou chytrostí dohledává zvěř a nosí do mých rukou. Sám správce Kolowratských lesů si zřejmě nebyl jist kvalitami Anglického setra, ale když po několika minutách výlož u mých nohou čítala něco k dvaceti kusům, poklepal mi na rameno a přiznal, že je Frodo borec! Jak hrdá jsem byla, si dovedete představit... :-)
18.-20.9.2009 - Memoriál Františka Housky v Dobré Vodě u Hořic
Ne netřeba se děsit, opravdu jsem nestartovala s žádným z mých psů na vrcholné mezinárodní soutěži organizované výhradně pro České fousky a další hrubosrstá plemena. Byla jsem jen požádána ředitelem soutěže Jaroslavem Dostálem, abych memoriál zdokumentovala tentokrát ve video formě. Měla jsem tak možnost vidět při práci výběr ohařů našeho národního plemene z Čech i Holandska a pokud by měl někdo z Vás zhlédnout záznam pořízený mým okem kamery, neváhejte mě kontaktovat. Kompletní výsledky jsou k dispozici zde a fotogalerie zde.
 
Photo by Draha Matějáková 
12.9.2009 - Druhé pozvání na hon na kachny
Další zahajovací hon na kachny měl i kamarád Honza Musil v MS Lověna v Dobré Vodě, kam jsme opět s Frodem s úctou přijali jeho pozvání. Moc hezký hon o dvou lečích byl zakončen posezením u pečeného prasátka :-) Jen fotky opět nejsou - jednoduše nezvládám psa, flintu a foťák najednou...
11.9.2009 - Hon na kachny u hraběnky Colloredo-Mansfeld
S potěšením jsme se s Frodem vydali do bažantnice Mochov nedaleko Opočna, abychom se zúčatnili jejich zahajovacího honu na kachny. Jejich ideální terény kolem řeky byly jak dělané pro Froda, aby se rozchodil po hrůzném zážitku z minulého honu... Zřejmě jeho lovecká vášeň předčí vše špatné a nejevil sebemenší známky bázlivosti před vodou! Dohledal si několik desítek zhaslé i křídlované zvěře hlavně v rákosí kolem břehů a celkový výřad pak čítal 236 kusů.
6.9.2009 - Klubové zkoušky vloh v Kolodějích
V neděli se byla Felína předvést na zkouškách vloh pořádaných naším Českým pointer a setter klubem v parádních terénech na jihu Prahy. Předvedla výkon, za který se rozhodně nemusela stydět, vypracovala si ve stylu angličana 6 koroptviček, totálně ignorovala srnčí, jen ta nesmyslná disciplína "zájem o stopu zvěře" ji ubrala z bodů a Fel si odvezla I.cenu a 215 bodů. Já, jelikož nemám ráda tzv. ušmudlané známky, jsem byla opravdu hrdá co Felína ukázala - prostě umí :-)
 
Slavnostní nástup Finiš 
5.9.2009 - První pozvání na hon na kachny
Po mém návratu do Čech jsme se rovnýma nohama pustili do lovecké sezony. Přijali jsme s Frodem pozvání od kolegy Míry Johna na jejich první hon na kachny a zdálo se, že to bude běžný zářijový sobotní honeček. Frodo dohledával strandartně kačeny v rákosí i na hluboké vodě a vzorně předával do mých rukou. Až na jeden moment, kdy se pustil za křídlovaným kačerem, který se mu samozřejmě potápěl. On s odhodláním lovce se nevzdával a já vše sledovala z protějšího břehu. Zbystřila jsem ve chvíli, kdy se začal Frodo točit ve vodě dokola a náhle šel celý pod hladinu. Okažitě jsem zahodila ze sebe vše, co mi překáželo a vrhla jsem se do rybníka za ním. Psa jsem vytáhla nad hladinu totálně vyděšeného a společně s ním i několik metrů ostnatého drátu, který ho táhl za oháňku ke dnu. Musela jsem ho odříznout nožem a vytáhnout na břeh. Známky šoku se projevili, ale kdo ví, že když spadne ze sedla, musí hned zas nasednout, Froda jsem po krátkém proběhnutí na louce opět musela poslat do vody, aby se později nebál. Ani bych se po tomto zážitku nedivila, ale já mu věřím, že to zvládne a bude vše OK!
27.7.2009 - Odstávka webu
Hlásím dočasnou odstávku našich webových stránek - víc jak měsíc se tu nebude nic aktualizovat z důvodu mé profesní cesty do Edinburghu. Psi ale zůstávají tentokrát v Čechách a Felína slíbila, že bude pilně s Honzou trénovat a udržovat kondici na další zkoušky z výkonu, které nás čekají v září! :-) I'll be back, see you soon!
PS: Přibyla další nabídka ohaře v sekci Inzerce.
25.7.2009 - Memoriál Stanislava Vojnara Kosičky
Stejně jako vloni, i tuto sobotu jsme trávili v areálu kosičských rybníků, kde se konal již 10. ročník speciálních zkoušek z vodní práce o putovní pohár Stanislava Vojnara. Tentokrát to byla Felína, která ozkoušela místní těžké terény a nepředvedla na svůj věk vůbec špatnou práci, když si všechny disciplíny vychodila ve známkách nejvyšších, tedy ve čtyřkách. Jen jeden z úkolů, z důvodů mi neznámých, snad že byla krátce po hárání, byl právem ohodnocen jedničkou a tím se propadla na 2. cenu. Jedna jednička zamrzí, ale celkově jsem na Fel a její práci hrdá a jejích vlastností si nesmírně vážím! Naše práce byla zúročena a stále je kam stoupat výš... :-) Fotoreportáž opět na Rajčeti.  
 
Dohledávka kachny v rákosí Přinášení kachny z hluboké vody Relax mezi disciplínami
21.7.2009 - Chovná fena
K dnešnímu datu je Fai Leslie Leven oficielně zařazema do klubové kartotéky chovných jedinců Českého pointer a setter klubu.
18.7.2009 - Česká národní výstava psů Mladá Boleslav
Dnes do výstavního kruhu nastoupila jen Fel, Frodík má své splněno... Ač jsme se těšily na naši setrařskou kapacitu pana Josefa Hejdu, pořadatelé udělali změnu rozhodčího a setry nakonec posuzoval pan Ing. Václav Vlasák. S přísným a spravedlivým okem Fel udělil Výborná 1 a titul snad někdy příště... :-) Osobně přiznám, že jsem výsledek čekala horší, a tak jsme z Krásné louky odjížděly spokojené! Sychravou atmosféru jinak hezké výstavy vykreslují fotky na Rajčeti.
 
Fai na NVP Mladá Boleslav Fai posuzována v postoji 
17.7.2009 - Chovatelské úspěchy?
Jelikož mnoha zájemncům o štěňátka nemůžu prozatím vyhovět (chovatelsky zaznamenávám první přírůstek pouze u křepelek - dnes jedna ze slepiček snesla 2 vajíčka ;-D), je nově založena sekce Inzerce, kde nabízím alespoň pejsky mých známých. Snad mezi nimi najdete svého čtyřnohého parťáka!
8.7.2009 - CHS Od Mlázovické tvrze děkuje II.
Tentokrát vřele děkujeme známému dárci, který si nepřeje být jmenován, za neuvěřitelný dar, kterého si nesmírně vážím! Do mého vlastnictví dnes Policie ČR přeregistrovala nádhernou brokovnici dvojku 16/70 původem z České zbrojovky Brno vyrobenou v roce 1948. Je to nablýskaná fešanda, která nyní bude hrdě sloužit mým psům - však taky za jejich výkony a úspěchy mi byla věnována! Ještě jednou DĚKUJEME!!!
Její premiéra měla být již tuto sobotu na Speciálních zkouškách z vodní práce, ale Felínka se rozhodla mé plány zhatit a usmyslela se hárat... :-( Měl to být taky první start, kdy bychom stály jako rovnocenné soupeřky proti Honzovi s Condorem, holt si síly poměříme někdy jindy! ;-)
4.7.2009 - I Frodo trénuje
Malinko se přiznám, že mám ještě chutě i Frodíse přihlásit na některé ze zkoušek, a tak jsem dnes z příma bez přípravy ozkoušela, co si Piháč z lesních disciplín od loňského září pamatuje. Velmi mile mě překvapil a jen utvrdil v mé idee... Lišku a další jiné úkoly neviděl od doby, kdy složil Všetranné zkoušky a tvrzení, že setr co se naučí, tak už dělá celý život a rád, prostě platí!
 
 
20.6.2009 - Lesnický pohár Hořice
Tentokrát jsem na zkouškách nevedla, ale společně s Fel a Frodem jsme fandili Condorovi a Honzovi na putovním Lesnickém poháru, kteří se hrdě stali vítězi tohoto ročníku!!! Na soutěži startovala i starší sestra Felíny Eglantina, která předvedla, že se jí daří nejen na poli výstavním, ale i v terénu. Viz. fotogalerie na Rajčeti. Dále jsou i nové fotky v sekci Výcvik a jiné aktivity.
17.6.2009 - Taxis přeskočen a bude odměněn
Následující zpráva bude jen zdánlivě znít mimo témata kynologie či myslivost... Dnes kolem 14.h jsem na akademické půdě Mendelovy univerzity v Lednici na Moravě přesvědčila státní komisi o tom, že jsem hodna titulu Ing.! Je to tedy datum zlomové nejen v mém profesním životě, ale jisté změny nastanou i v chodu CHS od Mlázovické tvrze. Když jsem odpromovala v roce 2007 ve Francii, odměnou mi byla Felína. Další promoce si zaslouží další odměnu a ta nebude jiná, než v dalším přírůstku do naší skromné smečky! Co to bude, odkud a kdy si nechám jako překvapení a zde se včas vše dočtete... :-)
1.6.2009 - Svět myslivosti
V červnovém čísle 06/09 časopisu Svět myslivosti na straně 24 a 25 vyšel článek Romana Sedláčka o Jarní Field Trialové sezóně v Českém pointer a setter klubu, kde redakce vybrala k dokreslení textu i mou fotografii pointera Broka. Ač v zápatí omylem nebylo uvedeno mé autorství, jsem velmi potěšena uveřejněním mého obrázku, pořízeného při mé cestě na Evropský šampionát ve Francii!
 
Brok na Evropském šampionátu ve Francii 
28.5.2009 - Zbrojní průkaz
Abych se skládáním zkoušek vyrovnala svým psům, předvedla jsem dnes svůj um před zkušebním komisařem na střelnici v Brně, který mi na základě testu a nastřílených bodů v terčích vystavil doklad o osvědčení odborné způsobilosti k vydání zbrojního průkazu skupin A, B, C, D a E. Dvě nablýskané dvojky hamerlesky (jedna rodinná, dědící se již pokolení a druhá údajně zasloužená, potující z Vysočiny... děkuju!) se již těší na přepis na mé jméno a budou našimi nepostradatelnými pomocnicemi jak při výcviku, tak zřejmě časem i na honech. :-)
25.5.2009 - Trénink pokračuje
S Felínkou přibíráme v tréninkovém harmonogramu další disciplíny, potřebné pro loveckou upotřebitelnost, jako jsou dohledávky, aporty z vody, hledání na hluboké vodě a v rákosí atd. Musím přiznat, že jediné, co při její chuti pracovat koriguji, je její roztržitost a jankovitost, díky kterým dělá jisté chyby, neslučující se se zkušebním řádem pro Speciální zkoušky z vodní práce ohařů. Samozřejmě mi dělá náramnou radost svými rychlými pokroky! :-) Fotečky z jednoho z tréninků jsou na Rajčeti a také v sekci Výcvik a jiné aktivity.
 
Aport pernaté Dohledávka v rákosí Aport z vody  
21.5.2009 - Rentgen kyčelních kloubů
Přináším další vynikající zprávu: Felínka si dnes z Litoměřic od pana MVDr. Vomáčky odvezla posudek RTG DKK s výsledkem 0/0!!! Tímtosi během několika málo dní splnila chovné podmínky dané klubem. Samozřejmě si ještě počká, než se stane matkou a pokusí něco předvést jak na poli pracovním, tak výstavním... :-) Chovat na ZV a jednom CAC není má filozofie!
 
Cestou zpět z kliniky jsme se v Doksech zastavili na návštěvě u naší další trikolorní sestry. Bohužel jsem s sebou neměla svůj Canon, takže dnes bez obrázků... Celkově se všichni Felíny sourozenci (o kterých mám informace) jeví velice vlohově, co se lovecké vášně týče: Dle posledních zpráv mají již složeny zkoušky vloh v I.ceně s vysokými počty bodů (se splněnými limitními známkami do chovnosti) a připravují se na zkoušky podzimní, někteří i na lesní. Exterierově taky neptaří mezi 2. ligu a co se zdraví týče, DKK jim vycházejí ve slušných číslech. Toť krátká rekapitulace výsledků naší psí rodinky, kterou samozřejmě též se zájmem sledujeme a fandíme.
17.5.2009 - Klubová výstava ČPSK Panenské Břežany
Výstavu našeho Pointer a setter klubu beru jako společenskou událost a předvést zde oba naše psy za povinnost. Vidět 33 krásných Anglických setrů nelze nikde jinde než v květnu v Břežanech a účinkovat mezi nimi je mi ctí. A že Frodo a Felína krásní jsou, usoudila i italská rozhodčí Ludovica Salomon Ivaldi, protože oba dostali známku výbornou: Frodo z Mešinské hájovny - Výborný 3, Fai Leslie Leven - Výborná 1 CAC!!! Tímto si Fel odvezla první "dospělácký" titul čekatele šampiona krásy - udělala mi tím neuvěřitelnou radost a jsem na ni hrdá ;-) Líbila se totiž nejen paní rozhodčí, ale i divákům, kteří mi ji chtěli na místě odkoupit, ale to možné pochopitelně není, tak jsme se domluvili alespoň na případných štěňatech. Celá neděle se nesla v nesmírné příjemné atmosféře až do samého konce a já zde relaxovala mezi kamarády a známými po ukončeném maratonu ve škole a nabírala síly na další etapu. Kompletní výsledky zde a fotoreportáž je na Rajčeti.
 
Frodo na KV Panenské Břežany Fai na KV Panenské Břežany  
 
 
10.5.2009 - Memoriál Václava Vančury Čelákovice
Za slunečné neděle v pěkných honibách kolem Čelákovic se pořádal další ročník memoriálu Václava Vančury. Pokročilé stádium vegetačního období zajistilo již trochu vyšší kryt, takže se Fel musela trochu více snažit, ale zajíčka si vystavila i vyklidovala, ale na pernatou štěstí neměla... Startovala zde pod číslem 6 a za vysoké podpory našich kamarádů (korona byla tvořena z převážně našich fandů ;-D), si vyběhala I.cenu a 214 bodů. Fotos z akce je samozřejmě na Rajčeti.
 
Čekání na start Domluva strategie ;-) 
25.4.2009 - Jarní pohár ČPSK Straškov
Další fajn sobotu jsme si s Fel naplánovaly na klubových zkouškách vloh, kde jsme samozřejmě i participovaly mezi dalšími 7 psy. Terény pro zkoušky byly vynikající, zvěře dost, počasí parádní, kamarádi fandili, ale i přesto se Felína prostě nepředvedla, jak to umí... Pohár vyběhala sice v I.ceně a vystoupla si celkově na 3.místo, ale pracovat umí lépe. Z pěkného posudku ("Prostorné daleké hledání, částečně hledá pro sebe, jedenkrát vystavuje zajíce a postupuje, po celou dobu hledání neslevuje z tempa se snahou vyhledat zvěř."), který ji páni rozhodčí napsali do soudcovské tabulky, je znát, že fenečka jasné vlohy Anglického setra má, problémem je vůdce :-/ Ale i na něm makáme - zde patří velké díky Honzínovi Musilovi a jeho pěti chlupáčům (AS, 2xPOI, ČF, NDO), tak se snad pod jejich vedením časem zmiňovaný vůdce zlepší! :-) Nesmí chybět ani album z akce na Rajčeti.
 
 Dvojka před nástupem... :-) 
12.-13.4.2009 - Mezinárodní Field trials Žírovice
Moc pěkné Velikonoce jsme s Fel prožily na klubovém trialu v západních Čechách. Jelikož to byla mezinárodní akce, byla možnost vidět ohaře z Holandska, Německa, Dánska i Francie - zajímavá podívaná a bezvadná zkušenost. Naši psi běhali také fajnově a Fel v Derby couple od německého pana rozhodčího Gerharda Einse dostala tento posudek: "Hledání s menším systémem, velmi dobrá mechanika pohybu odpovídá stylu plemene, korektní držení hlavy. Nepřichází na zvěř - neklasifikována." Tímto jsme zas o krůček dál v těchto ne zrovna lehkých soutěžích a jen vytrvalost přinese své ovoce... :-) Moc rády obě vzpomínáme na bezva atmosféru v Žírovicích a těšíme se na příště! Několik fotek je zase na Rajčeti.
9.4.2009 - CHS od Mlázovické tvrze děkuje!
Děkujeme vřele a od srdce nejmenovanému dárci, který dnes PPL kurýrem zaslal balíček na moje jméno, který ukrýval kufřík s plynovým revolverem EKOL Viper 2,5'' + 50 nábojů a čištění, se vzkazem, že je to odměna za naše snažení, um a výsledky! Jsme nesmírně poctěni a budeme dřít dál, aby jsme nezklamali. S tímto vybavením se výcvik jistě ještě zkvalitní a hlavně zjednodušší! Mě dárek radostně dojal a psům se "hračička" moc líbí :-) DĚKUJEME ještě jednou!!!
30.-31.3.2009 - Evropský pohár Grande Quête v Châlons en Champagne Francie
Byla jsem požádána, abych doprovázela náš národní tým na evropském šampionátu setrů a pointerů a byla nápomocna na francouzsky vedených zasedáních FCI MUDr. Novotnému. Bylo mi ctí nabídku příjmout a strávit tak 5 dní mezi profi kynology, profi psovody a co hlavně špičkovými psy! Na šampionátu se předvedlo 38 Anglických setrů a pointerů z 11 zemí Evropy a nemusím asi zdůrazňovat, že to bylo to NEJ co lze na našem kontinentě vidět! Výkony co psíci vykazovali nemůžou být ani u nás vidět, protože na to nemáme terény a hlavně zvěř! Prošla jsem si 2 dny soutěží několik kroků za hlavním rozhodčím, nejen abych dobře okoukla "jak se to dělá" a vše zdokumentovala (Romane děkuju za foťák!), ale hlavně abych slyšela komentáře a poznatky pana Goedlina. Není nad lepší školu, uznejte!
I když naši psi nebodovali, výborně reprezentovali první start České republiky na Evropském poháru a jejich výkony se jistě přihlížejícím zaryly hluboce do paměti. Na soutěže typu Grande Quete u nás není kde trénovat (z fotek je patrné, jaké plochy jsou k tomu potřeba), a ne každý pes je geneticky vybaven na podobnou práci, a tak už jen start je úspěchem. Prozatím jsou na Rajčeti k nahlédnutí dvě nová alba zcela syrových fotek, tzn. nepřebrané a nezpracované obrázky. Úplně na konci jsou nafoceny startovní listiny a celkové výsledky. Popisky budou! ;-)
 
Tris Del Dianella Cipr Nová Hajnice a Morgan Sandrisana Alenka, Roberto a Janina  
21.-22.3.2009 - Klubové Field trials Kladno a Louny
Kupu zážitků a hlavně zkušeností jsme si přivezly z akcí Českého pointer a setter klubu tento první jarní víkend. Byly jsme s Fel okouknout jak běhají trialoví profíci a nakonec jsme se rozhodly startovat také. Byl to takový trénink na ostro a záměr splnil svůj účel. Ač jsme nebodovaly, odjížděla jsem ze severních Čech nesmírně nadšená a na Fel hrdá. :-) Byly to báječné dva dny mezi fajn lidmi a supr pejsky. Za vřelou podporu moc děkujeme Tince a Peterovi a jejich Pehovi a Míšovi! Fotoreportáž i s výsledky z obou dní soutěží jsou na Rajčeti.
 
Spokojená dvojka Fel s jejími fanoušky Míšou a Pehou 
17.-20.3.2009 - Tréninky
Felínka si během těchto dní ozkoušela potrénovat v různých terénech s různými psími parťáky:
17.3. - Praha a drátosrstá maďarka Demi
18.3. - Brno a anglická setra Lara
19.3. - Lednice a Hlohovec sama + Sezimovo Ústí a Irská setra Barcy
20.3. - Tábor letiště sama
 
Fel s Barcy Lara aportuje Aporty na Hlohoveckém rybníku 
16.3.2009 - Field trial jak vyšitý :-)
Nevím, třeba se úplně mýlím, ale dnes měla Fel tréninkový den jak vyšitý. Co mi předvedla, z toho vysloveně padala čelist k nohám, kdo neviděl neuvěří a zda si kondici udrží nebo bude vymýšlet inovace, ví jen Bůh... ;-) Má hledání ve stylu, rychlosti i systému, do šířky, lehce ovladatelná na velkou dálku, 100% poslušnost, stále v kontaktu s vůdcem, vyklidovala 15 kusů srnčího, točí proti větru a zásadně u krajů terénu (les, potok) a nakonec "zabodovala" na koroptvích. Jen drobná ochutnávka z vystavení a postoupení:
PS: Pro klidné shlédnutí videa lze vypnout hudbu na stránce úplně dole. :-)
 
 
  image image
 
15.3.2009 - Trénink s "Košáckými"
Opět jsme nezahálely a vyrazily s Fel potrénovat do hor za Marcelou a pointrou Alfou. Ani dnes nebyly opomíjené aporty... Výsledky se dostavují pomalu, ale jistě a nebyly jsme tu cvičit naposledy. :-)
 
image Aportek 
13.3.2009 - Hrátky s křepelkami
Pro zpestření výcvikových metod jsme pořídili od ochotného kamaráda sokolníka několik křepelek a pilujem klidy před pernatou. Frodik vypracoval tuto přiležitost na vypuštěné zvěři standartně profesionálně, jak se na všestranného ohaře patří. Felína je ještě rozjívená a její touha lovce ji neudrží dostatečně dlouho ve vystavení... S tím jsme ale počítaly a proto na křepelindách makáme dál. :-)
PS pro neznalé: Kolik křepelek v honitbě vypustím, tolik jich zase domů živých přinesu - jen na vysvětlenou, že to tu nemordujeme po hejnech... ;-)
 
image image image image
6.3.2009 - Stehy pryč
Dneska byl Frodis na tahání stehů - slecho snad bude v pořádku a na funkci ("rostlináře" ;-D) zákrok nebude mít vliv...
23-24.2.2009 - Trénink na Moravě
Fel potřebuje pro kvalitní docvičení různé terény s různým zazvěřením a různým tréninkovými partnery, kteří ji předají své zkušenosti, a tak se mnou vyjela i do Brna. Tam si zaběhala dokonce i se sestrou Fellony. Několik málo obrázků je opět na Rajčeti. PS: Frodík už se má lépe...
 
Fellony a Fel :-) Fellony zvaná Lara 
22.2.2009 - Trénink s Aliviem a Alfou "Z Košáku"
Frodik doma odpočívá a Fel se vydala potrénovat za taťkou Aliviem a pointřicí Alfou k Marcele Tomíčkové do hor. Předvedla co umí, kde musí ještě zapracovat, ale celkově byla pochválena a ráda zase přijede pocvičit mezi zkušené anglány. Jak jim to všem šlo se podívejte na Rajče.
 
Alivio Vis Tranquilla ... a Fai Leslie Leven - ach ta podobnost! 
21.2.2009 - Setkání s nutrií :-(
Dnešní trénink kolem rybníka začal velmi standartně, ale zakončen byl až hororově, když se mi z rákosí vrátila Fel s několika fleky od barvy (krve) a za ní Frodo rudý od nosu až k patě a potůčky krve z něho kapaly! (8-O Ten pohled bych nepřála ani největšímu nepříteli! :-( Původ krvácení jsem byla schopna identifikovat až doma pod sprchou - do půlky (asi 7cm) roztržené slecho jako papír a další oděrky na hlavě a krku! Na sále si poležel 1,5 hodiny a ucho sešité 15 stehy. Populace nutrií se u nás zvětšuje aritmetickou řadou a jedna z nich zkřížila cestu i lovci Frodovi, který se nechtěl vzdát jen tak bez boje. Tento v naší krajině introdukovaný a nežádoucí druh hlodavce tak, jak je vidět, může být ohaři nebezpečný stejně jako divočák... Neskutečná zkušenost! :-(
 
 
17.2.2009 - Průzkum komponované krajiny Jičínska
Při mých terénních průzkumech pro diplomovou práci mi vydatně pomáhají Frodis i Feli - bez nich bych jistě nedostudovala ;-D Viz. Rajče.
 
image Na návštěvě ve Valdštejnské loggii 
14.2.2009 - Tak trochu horští psi
Ač by role maskota Ski školy Yellow Point (kde teď působím ve Špindlerově Mlýně jako instruktorka) slušela jak Felíně tak Frodovi, na sjezdovku se mnou z pochopitelných důvodů nemůžou... Užijí si sněhu ale i tak až dost!
 
Yellow Point dogs ;-D Sněžný plavec Frodo image 
8.2.2009 - Výroční členské schůze
Ke všem našim aktivitám též patří výroční členské schůze, kde se diskutuje o uplynulém i nadcházejícím roce - co se povedlo, co bychom měli vylepšit a co nás čeká. Ač na tyto akce jezdím samozřejmě bez psů, vždy se o ně (alespoň částěčně) jedná, a kde nacházím další nové informace pro práci s nimi, výcvik i chov. Pro mě je to zároveň moc příjemné setkání s fajn lidmi! :-)
1.2. - výroční členská schůze Českého pointer a setter klubu v Praze (kde byl Frodis pochválen za hezký výsledek na VZ)
7.2. - výroční členská schůze Klubu sokolníků ČMMJ v Opočně
21.3. - výroční členská schůze Mysliveckého sdružení Ostříž Mlázovice
24.1.2009 - Sky trial
Jsou přidány nové fotky na Rajče z moc fajn akce se sokoly z Pátku u Poděbrad. Jen vyfotit dravce v 170 metrové výšce anebo při útoku v 200 km/h rychlosti je prakticky nemožné... To co jsme viděli za výkony prostě vyfotit nejde :-/
 
Dále je doplněno několik obrázků mého tailového démona Feleen v sekci Výcvik a jiné aktivity. Snad je z fotek patrná rychlost, styl i vytrvalost při jejím hledání zvěře v terénu! Jde jí to holce :-)
22.1.2009 - Aportíky
Ani ve zkouškovém období nezahálíme... I Felínka se musí naučit aportovat a Frodis se snaží ji u toho jako gentleman pomáhat - no není rozkošný? :-) Nikdy bych nevěřila, jak se setr může na aporty těšit a mít z nich ještě radost, ale mám toho živoucí důkaz...
image imageimage 
16.1.2009 - Janina myslivcem?
A je to tu... po několika měsíčních přípravách a složení 9 dílčích zápočtů, jsem dnes úspěšně složila vyšší zkoušky z myslivosti, které mě opravňují být nejen držitelem loveckého lístku, ale i zastávat funkci mysliveckého hospodáře (kam samozřejmě nemířím!). Jsem se tímto stala plnohodnotným loveckým parťákem mých psů a slíbená flinta za tuto zkoušku už jen hezky doladí náš tým... Děkuji moc pane Šimůnek! :-)
9.1.2009 - Zimní nádhera
Jsou vloženy nové fotky se zimní tématikou na Rajčeti, mrkněte :-)
7.1.2009 - Trénink v zápřahu
Již celý týden využívám parádní sněhové nadílky na běžkách, abych si vyvětrala hlavu od skript a pséci běhají samozřejmě se mnou. Felínka se doučila povely v zápřahu a dostala nový postroj a snaží se holka víc než Frodis. Ten naopak zjistil, že to zvládne odtáhnout sama a fláká to. Felouš hodně rychle pochopila co se po ní žádá, vede si stopu sama, zabírá na všechna 4 kolečka, je to radost s ní spolupracovat! :-)
image Názorně vidět, kdo maká... image 
1.1.2009 - Pour féliciter
Pour féliciter 2009
Všem našim přátelům, známým, příznivcům a fanouškům přejeme ze srdce jen vše dobré v tomto novém roce a děkujeme za podporu při našich snaženích! Budeme pracovat ze všech sil i nadále a nezklamat Vás! :-)